Személyre szabott keretek: a 3D nyomtatás elérte a szemüvegpiacot

A személyre szabott szemüvegek megjelenése a vásárlóknak nagyobb választékot, a gyártóknak pedig kisebb költségeket eredményez – és a technológia még csak most kezd kibontakozni!

Leuven, Belgium – A 3D technológia betört a szemüvegpiacra! És most nem a 3D-s filmekről beszélünk, hanem arról, hogy hogyan készülnek a szemüvegek.

A 3D nyomtatás lassan beférkőzik a közel 60 milliárd dolláros globális szemüvegkeret-piacra, a vásárlóknak nagyobb választékot, a gyártóknak pedig költségcsökkenést eredményezve.  Ma a keretek hatalmas része eladatlan marad, mert a hagyományos gyártási technológiával csak nagy tételben éri meg termelni őket. A 3D nyomtatásra azonban ez nem igaz. A szemüveggyártás során a műanyag keretek többségét acetátlemezből vágják ki. Minden ilyen lemez 75%-a végül hulladék lesz, míg a 3D nyomtatás alig jár felesleggel. A vásárlók hajlandóak lennének 20%-kal többet fizetni a személyre szabott keretekért, és a gyártók szerint így a 3D technológia nem is járna plusz költséggel.

Ezeknek az előnyöknek a megvalósításához azonban még fejlesztésekre van szükség, a nyomtatók gyorsaságában éppúgy, mint az alkalmazott vegyszerek változatosságában. A jelenlegi nyomtatók, amelyek egy nap alatt gyártanak le egy tételnyi műanyag keretet, melyek aztán még felületkezelést is igényelnek, egyelőre csak kis mennyiségek előállítására használhatók, tömegtermelésre nem.

A nyomtatott keretek ára 28 000 Ft és 140 000 Ft között mozog – ami nagyjából annyi, mint a hagyományos felsőkategóriás kereteké –, de az elérhető alapanyagok és felületkialakítások választéka még limitált. Áttetsző vagy fényes keretek gyártása egyelőre még nem megoldható. Az iparág szakértői szerint idén majdnem egymillió 3D nyomtatással készült keretet fognak eladni, ami jóval több, mint az akár csak két évvel ezelőtti szám. De ez még így is csak a globális szemüvegkereslet töredéke, ami a Bryan, Garnier & Co. befektetési bank becslése szerint több mint évi másfél milliárd szemüvegkeret.

A tárgyak 3D nyomtatása során fém- vagy műanyagport rétegeznek egymásra, amit aztán lézerrel forrasztanak össze, a digitális tervrajzoknak megfelelően. A technológia, amely már átformálta a hallókészülékek és fogászati implantátumok gyártását, most kezd kiterjedni olyan területekre is, mint az űr- vagy energiaipar, illetve az összetett alkatrészek szállítása.

A 3D technológia első nagy alkalmazási területeit a fogyasztók számára többek között a szemüvegek, és a személyre szabott talpbetétek jelentik.

Belli, aki légközlekedési mérnökként egykor a Ferrarinak dolgozott, azt mondta, azzal kell megküzdenie, hogy „hogyan juttathat el minket a 3D nyomtatás a raktárra készült termékektől a rendelésre készült szemüvegekig”. Látja a lehetőséget a Materialise és a Hoya által tavaly elindított, Yuniku néven futó, személyre szabott értékesítésre épülő vállalkozásában, amely az arcszkennelést az additív gyártással kombinálja.

A Yuniku koncepció, ami japánul azt jelenti, hogy „egyedi”, a hagyományos progresszív lencsékből indult ki, amelyek akár páronként 335 000 Ft-ba (MyStyle V+ EyeGenius Eyvia 1.74 BLC) is kerülhetnek, azonban a páciens szemeihez viszonyított tökéletes elhelyezkedésük csak ritkán valósul meg, mert az előre gyártott keretek nem az optimális lencsepozíció szerint készültek.

A Hoya mérnökei rájöttek, hogy ha a lencsék legjobb elhelyezkedéséből indulnak ki, és aköré tervezik meg a keretet, akkor észrevehetően magasabb látásminőséget érhetnek el. A Yuniku szkenner, amely a reptéri biztonsági átvilágító rendszerre hasonlít, egy virtuális modellt készít a vásárló arcáról, majd erre helyez rá akár több ezer keret- és színváltozatot, személyre szabva a méretet és a pozíciót. Az így választott Yuniku lencsék és keretek, amelyek személyre szabottan készülnek, és akár 10 munkanapon belül megérkeznek az optikushoz, körülbelül 10%-kal kerülnek többe, mint a hasonló minőségű, de hagyományosan illesztett szemüvegek, ugyanakkor nagyobb vásárlói elégedettséget garantálnak – mondták a Hoya képviselői.

Szombathely és 100km-es sugárú körében csak nálunk található meg a Yuniku.

Most 30% kedvezményt adunk 3D-s szemüveg vásárlása esetén.

Mándli Optika